perjantai 16. elokuuta 2013

Pavlova

Aloitetaan tällä reseptillä, jonka tein jo kesällä pienen tytön syntymäpäiväjuhlille.


Pavlova on erään kuuluisan balettitanssijan mukaan nimetty marenkikakku. Tämä ihanan pumpulimaisen kuohkea Pavlova marenkikakku on aivan ihana! Pavlova  sopii todella hyvin juhlapöytään kuin juhlapöytään.  Sen voi myös tarjota ihanana jälkiruokana. Pavlovan päälle voit vuodenajan mukaan vaihdella tarjottavia: tuoreita marjoja, kiivejä, persikoita, nektariineja… mitä vain!

Pavlovan on tarkoitus olla pinnaltaan rapea, mutta sisältä kuohkea ja kostea. Perinteisesti Pavlovan päälle laitetaan kermavaahtoa, mutta itse olen tähän versioon lisännyt kermavaahdon joukkoon pieneksi kirpeäksi lisäksi Lemon curdia (sitruunatahna, jota voi ostaa valmiina, mutta on myös helppo tehdä itsekin.) Lisäksi olen viimeistellyt Pavlovan paahdetuilla mantelilastuilla.

Näihin juhliin Pavlovan tein kaksinkertaisena. Tein pohjista kolme eri kokoista pyöreätä pohjaa, jotta sain  kolmekerroksisen Pavlovan. Pelasin varman päälle ja tein ja paistoin pohjat kahdessa erässä. Jotta Pavlova pysyy rapeana päältä, ei sitä kannata esim. juhliin täyttää kovin paljon aikaisemmin, jottei pohja kostuisi liikaa kermavaahdosta. Pohjat säilyvät hyvin parikin päivää huoneenlämmössä.


 

Pohja

4 valkuaista
1 ½ dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 tl omena- tai hunajaomenaviinietikkaa

Täyte

2 dl kuohukermaa
Lemon curdia maun mukaan
mansikoita, mustikoita, kiivejä, nektariineja….
mantelilastuja


1. Erottele valkuaiset keltuaisista. Ole tarkkana ettei yhtään keltuaista pääse valkuaisen sekaan. Vatkaa valkuaisista kevyt vaahto. Lisää sokeri ja vaniljasokeri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahdosta tulee kiiltävää, kuohkeaa ja se pysyy kulhossa ylösalaisin käännettynä. Vatkausaika sähkövatkaimella on n. 8 min.

2. Lisää lopuksi viinietikka ja vatkaa vielä muutama minuutti.

3. Laita marenkivaahto leivinpaperilla vuoratulle uunipellille haluamasi malliseksi (voit tehdä vaikkapa sydämenmallisen) n. 4-5 cm paksuksi kakuksi.

4. Laita kakku 160 asteiseen uuniin ja laske lämpötilaa heti uuniin laitettuasi 100 asteiseksi. Paista 1 ½ tuntia (pienemmille pohjille riittää lyhyempi paistoaika).

5. Paahda sillä aikaa mantelilastuja paistinpannulla ilman rasvaa. Pidä lämpötila melko alhaisena, koska mantelilastut palavat melko herkästi. Mantelilastut ovat valmiit, kun ne ovat kauniin vaalean ruskeat. Anna jäähtyä.

6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää Lemon curdia maun mukaan (itse laitoin n. 4 rkl, mutta tämän voi toki jättää poiskin).

7. Perkaa marjat ja kuori kiivit. Paloittele tarvittaessa.

8. Kokoa kakku. Laita kermavaahtoa alimmalle pohjalle. Ripottele kermavaahdon päälle kiivejä ja mansikoita. Laita toinen pohjista päälle ja taas sen päälle kermavaahto marjoineen ja kiiveineen. Laita päällimmäiseksi pienin pohja. Viimeistele Pavlova paahdetuilla mantelilastuilla.

2 kommenttia :

  1. Ihana kerros pavlova. Pitääpä muistaa tämä design. ;) Pavlova on tosi ihanaa. Kokeilin vasta limepavlovaa lisäämällä limen kuoren mukaan marenkiin. Tuli tosi kiva! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä itsekin ensi kerralla kokeilla tuota limeä..:) Ja niinpä, Pavlova on kyllä ihanaa herkkua!

      Poista