lauantai 11. huhtikuuta 2015

Kylmäsavulohipiirakka



Tämä kylmäsavulohipiirakan ohje on Suomen paras leipomo -tittelin 2015 voittaneen MBakeryn käsialaa ja löytyy 5/2014 Maku-lehdestä. Ja täytyy kyllä sanoa, että on kyllä todella hyvänmakuinen kylmäsavulohipiirakka. Tämä on herkullisen makuinen piirakka ihanan rapealla ja mehevällä pohjalla. Itse jätin täytteestä parsakaalin pois, ja maukasta tuli niinkin. Tämä sopii myös hyvin kevään juhliin tarjottavaksi. Piirakasta riittää n. 10-12 henkilölle, riippuen muiden tarjottavien määrästä.

Pohja

200 g voita
1 muna
1 dl juustoraastetta (esim. emmental)
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäajauhoja

Täyte

250 g kylmäsavulohta
½ purjoa tai 2 kevätsipulia
200 g parsakaalia
½ tl sitruunapippuria
½ tl sormisuolaa
2 dl ranskankermaa (ei kevyt)
1 dl maitoa
3 munaa
1 ½ dl juustoraastetta
 1 ruukku tuoretta tilliä silputtuna

Koristeluun

sitruunaviipaleita
tilliä


1. Sekoita kaikki pohjan ainekset sekaisin käsin tai monitoimikoneessa. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle (halk. 24 cm) ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja siirrä pohja odottamaan jääkaappiin. 
2. Hienonna kylmäsavulohi ja poista mahdoliset ruodot. Halkaise ja huuhtele purjo tai kevätsipulit. Leikkaa pieniksi paloiksi.
3. Huuhtele ja pilko parsakaali pienemmiksi kukinnoiksi. Höyrytä halutessasi parsakaali.
4. Jaa pohjataikinalle purjo, parsakaali ja lohi. Ripottele päälle sitruunapippuri ja sormisuola.
5. Vatkaa kulhossa ranskankerma, maito, munat, juustoraaste ja tilli. Kaada seos täytteen päälle. 
6. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 30-40 minuuttia, kunnes täyte hyytyy ja taikina saa kauniin värin. Voit peittää piirakan leivinpaperilla paiston loppupuolella, jos pinta meinaa tummua liikaa. Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti