tiistai 31. maaliskuuta 2015

Pasha kääretorttu / Pasha swiss roll


Pääsiäiseksi halusin hieman pashan makua kääretortun muodossa. Kehittelin sitten tällaisen kääretortun, jossa täytteessä siis pashan makuja, lemon curdia ja vähän purutuntumaa täytteen sattumista. Kääretorttu on gluteeniton. Koristelussa käytin sokerimassaa, matelimassaa sekä valmiita suklaamunia.  Pashakääretortusta tulikin oikein maukas kokonaisuus Tämä kääretorttu kannattaa valmistella jo edellispäivänä tai muutamaa tuntia aiemmin niin maut ehtivät hyvin tasaantua, sillä täyte on melko pashamainen eikä kovin kostea.


Kääretorttupohja

4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

100 g valkosuklaa tobleronea / valkosuklaata
3 rkl mantelirouhetta
1 pkt (65g) kakkutäytettä (esim. Meiran, sis. appelsiinin- ja sitruunankuorta)
2,5-3 dl flora vispiä/kuohukermaa
250 g maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
3-4 rkl sitruunamehua
n. ½-1 dl lemon curdia

Päälle

n.3 rkl lemon curdia
n. 300 g valkoista sokerimassaa
hieman mantelimassaa / sokerimassaa
keltaista ja ruskeaa pastaväriä
suklaamunia


1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
2. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe keskenään.
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet siivilän läpi varovasti sekoittaen.
4. Paista pohjaa uunin keskitasolla n. 8-10 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidun leivinpaperin päälle jäähtymään.
5. Valmista täyte. Rouhi valkosuklaa ja mantelit. Sekoita ne kakkutäytteen kanssa sekaisin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää maitorahka siihen. Mausta vaniljasokerilla, sitruunamehulla ja lemon curdilla. Lisää valkosuklaa- ja mantelirouhe. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa esim. lemon curdia.


6. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle ja rullaa kääretortuksi. Laita jääkaappiin tekeytymään.
7. Värjää sokerimassa keltaiseksi ja pieni osuus mantelimassaa ruskeaksi. 
8. Sivele kääretortun pinnalle hieman lemon curdia. Kauli keltainen sokerimassa ohueksi ja päällystä pashakääretorttu sillä. Purista valkosipulinpuristimella ruskeasta mantelimassasta oksia ja tee niistä linnunpesät. Viimeistele suklaamunilla.


Mukavaa Pääsiäisen aikaa kaikille!





keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Pääsiäisherkkuja



Ensi viikonloppuna vietetään Palmusunnuntaita, jolloin pienet virpojat kiertävät koristeltuine pajunkissoineen ilahduttamassa. Nyt onkin siis aika miettiä mitä herkkuja pääsiäisen ajaksi leipoisi. Tässä joitain aikaisemmin tekemiäni herkkuja mitä voisi pääsiäisen aikaan tarjota. Linkki ohjeeseen avautuu painamalla kyseistä tekstiä.




















Maukasta pääsiäisen odotusta!


sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Punaherukkamuffinit



Nyt on hyvä aika tyhjennellä pakkasesta viimeisiä marjoja. Tässä mehevien punaherukkamuffinien ohje. Nämä ovat ihanan kuohkeita eivätkä mielestäni liian makeita. Alkuperäinen ohje on täältä. Tein nämä vehnäjauhoihin, mutta gluteenittomat versiot saat vaihtamalla ne gluteenittomiin jauhoihin, kuten alkuperäisessä ohjeessakin.


4 ½ dl vehnäjauhoja / gluteenitonta jauhoseosta
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
120 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 ½ dl maitoa
2 dl punaherukoita

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
2.  Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää vielä maito sekaan.
4. Lisää kuivat aineet varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi jäiset punaherukat taikinan sekaan.
5. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista niitä uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia, kunnes ovat kypsiä.




torstai 12. maaliskuuta 2015

Tiramisu



Tiramisu on ihana italialainen jälkiruoka. Tässä yksi versio siitä. Helppo ja ihanan makuinen jälkiruoka vaikka viikonlopuksi. Anna tekeytyä mielellään seuraavaan päivään. Annoksesta riittää jälkiruoaksi n. neljälle. Tiramisu maistuu hyvin myös lapsille, mutta jätä tällöin likööri pois tai kiehauta siitä alkoholi pois. Ihanan pehmeää ja maistuvaa, nam!


2 kananmunaa
250 g mascarpone tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 1/4 dl vahvaa kahvia
1 1/4 dl kahvilikööriä
100 g savoiard keksejä
tummaa kaakaojauhetta

1. Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisesssa kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone sekaan.
3. Sekoita valkuaisvaahto varovasti käännellen keltuaisvaahdon sekaan.


4. Mausta kahvi liköörillä.
5. Laita täytettä hieman kulhon pohjalle tai aloita keksikerroksella. Kasta keksit kahviseoksessa ja asettele vierekkäin. Vuorottele kerroksia ja laita päällimmäiseksi täyteseosta.
6. Sihtaa lopuksi päälle tummaa kaakaojauhettta ja halutessasi suklaarouhetta. Peitä kelmulla ja laita tekeytymään jääkaappiin yön yli.



keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Proteiinipitoiset Banaani-pähkinämuffinit



Sain tilaisuuden kokeilla Bullram Bake -proteiinijauhevalmistetta, jolla voi korvata ruoanlaitossa ja leivonnassa vehnäjauhon. Se on neutraalinmakuinen soija- ja munaproteiinijauhevalmiste. Bullram Bake on hyvin proteiinipitoinen sekä täysin laktoositon ja gluteeniton. Se sopii hyvin niin makeaan kuin suolaiseenkin leivontaan. Halusin kokeilla jauhetta muffineihin, jotka on helppo ottaa vaikka töihin mukaan evääksi. Proteiinipitoinen muffini on myös helppo napata välipalaksi tai syödä töiden jälkeen ennen salille menoa. Näistä proteiinisista banaani-pähkinämuffinsseista tulikin oikein hyvänmakuisia. Ohjeella tulee n. 10 kpl muffinsseja.


Proteiinipitoiset Banaani-pähkinämuffinit


1 3/4 dl Bullaram bake -proteiinijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 ½ rkl tummaa kaakaojauhetta
½ dl steviaa (tai saman verran sokeria)
½-1 tl vaniljajauhetta
ripaus ruususuolaa

3/4 dl rasvatonta, laktoositonta maitoa
1 muna
½ dl öljyä
1 dl rasvatonta maitorahkaa

1 banaani
1 tl sitruunamehua
½ dl cashew pähkinöitä


1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita erikseen maito, muna, öljy ja maitorahka sekaisin. Sekoita kuivat aineet varovasti sekaan. 
4. Kuutioi banaani ja lisää siihen sitruunamehu. Rouhi pähkinät. Lisää taikinan sekaan baanaanikuutioit ja rouhitut pähkinät.
5. Jaa taikina muffinvuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.






Yhteistyössä:




tiistai 3. maaliskuuta 2015

Raakasuklaamoussekakku



Tämä on aivan ihastuttavan pehmeän, täyteläisen ja suklaisen raakasuklaamoussekakun resepti, joka on alunperin täältä. Tein tähän pienimuotoisia muutoksia, ja kannattaakin maistaa täytettä ja lisätä siihen halutessa hieman esim. hunajaa, jos siltä tuntuu. Taidan myös itse ensi kerralla tätä tehdessä jättää osan pohjan saksanpähkinöistä  karkeammaksi rouheeksi, niin kakku saa moussen rinnalle hieman purutuntumaa. Kakun tekemiseen tarvitset tehosekoittimen, monitoimikoneen tai sauvasekoittimen. Kakku on gluteeniton eikä sisällä mitään eläinperäistä. Tämä raakasuklaamoussekakku on kyllä helppotekoinen, herkullinen ja suklainen, nam! 


Pohja
2,5 dl saksanpähkinöitä
1 ½ dl kuivattuja taateleita
 1 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus ruususuolaa


Täyte

3 kypsää avokadoa
2 kypsää banaania
½ dl kuivattuja taateleita
1 ½ dl raakakaakaojauhetta
4 rkl hunajaa
2 rkl intiaanisokeria
2 tl ceylon-kanelia
1 tl vaniljajauhetta
ripaus ruususuolaa
½ dl kaakaovoita tai neitsytkookosöljyä


1. Valmista pohja. Laita pähkinät tehosekoittimeen, monitoimikoneeseen tai käytä sauvasekoitinta ja jauha pähkinät karkeaksi muruksi. Lisää raakakaakaojauhe ja suola, sekoita. Pilko taatelit pieniksi paloiksi ja lisää ne parissa erässä, kunnes saat hieman tahmean taikinan.
2. Laita halkaisijaltaan 20 cm kokoiseen irtopohjavuokaan leivinpaperi ja painele pohjataikina vuoan pohjalle. Laita pohja pakkaseen täytteen valmistamisen ajaksi.
3. Sulata kaakaovoi vesihauteessa tai kattilassa miedolla lämmöllä.
4. Pilko avokadot ja banaanit, lisää kaikki muut ainekset paitsi kaakaovoi. Sekoita täyte sileäksi massaksi ja lisää lopuksi kaakaovoi. Tarkista täytteen maku ja lisää tarvittaessa makeutusta tai mausteita.
5. Ota kakun pohja pakastimesta ja kaada täyte pohjan päälle. Laita kakku taas pakastimeen jähmettymään noin tunniksi.
6. Irrota irtopohjavuoan reuna ja pohja ja aseta kakku varovasti tarjoiluaslustalle. Koristele halutessasi tuoreilla marjoilla tms.